Vietnam – En guide från insidan

Fortfarande efter 3 år i Vietnam blir jag förvånad nästan dagligen över folks beteende och allmänna saker som händer här. Det är verkligen en motpol till Sverige men jag älskar det.

Innan jag fortsätter vill jag bara klargöra en sak. Det här är inte ett försök från mina sida att förklara hur Vietnamesisk kultur är eller fungerar, det här är enbart mina egna uppfattningar och upplevelser av den Vietnamesiska kulturen samt människorna som bor här. Jag kan inte språket flytande än och har svårt att förstå sociala nyanser. Det är inte alls orimligt att jag har fått vissa saker om bakfoten.

Jag tänkte att jag inleder den här artikeln med det som jag tycker är mest intressant, sådana saker som man inte hittar på resebloggar eller i guideböcker, sådana saker som jag lärt mig av att vara här i flera års tid och lärt känna Vietnameser samt den Vietnamesiska kulturen på ett närmare plan.

Efter det tänkte jag dela med mig av lite basic information som är bra att veta om man är i Vietnam eller planerar att åka hit. Så som vilka bankomater som är billigast och hur man korsar vägen på ett säkert sätt.

Hur är Vietnameser?

Vietnameser har inte haft en enkel historia med århundraden av krig, kolonisering och förtryckande ideologi. Det har såklart satt sin prägel på det Vietnamesiska folket som grupp. Landet utvecklas snabbt men majoriteten av befolkningen är fortfarande ganska fattig. Trots detta är Vietnameser väldigt välkomnande, artiga och trevliga. Men de är också hänsynslösa och brutala om du hamnar på fel sida om dem.

Engelska

Generellt sett är Engelska-nivån ganska låg, åtminstone bland den vuxna befolkningen. Jag som studerat Vietnamesiska med privatlärare i mellan 1 och 2 år förstår varför. Det Vietnamesiska språket är verkligen annorlunda mot Engelska, uttalen är hopplöst svåra och meningsuppbyggnaderna är tvärtom för oss, för att nämna 2 svårigheter. I deras grundskola är det väldigt lite fokus på att tala och lyssna men mycket fokus på att läsa/skriva samt grammatik. Det kan ha ändrat sig nu, men för de flesta som växte upp på 90 och 00-talet var det så. Innan dess vet jag inte om de ens hade någon Engelskaundervisning.

Nu satsas mycket hårt på att lära sig Engelska bland ungdomar, framförallt de vars föräldrar har råd. Att lära sig Engelska här från lärare med Engelska som modersmål är relativt sett väldigt dyrt. Det händer ofta att unga Vietnameser börjar prata med mig ute i syfte av att träna sin Engelska. (Hint; Jag har hört att det går att leva mycket bra på att lära ut Engelska här).

Vietnam marknad

Språket – Vietnameser är oförskämda, eller?

Det är lätt att ibland uppfatta Vietnameser som oförskämda, det är mycket på grund av hur de använder deras språk, Vietnamesiska. Det är väldigt direkt och använder inte så många artighetsfraser.

T.ex. i morse när jag gjorde min Vietnamesiska-läxa stötte jag på en fras som beskriver det ganska bra. Det är en påhittad konversation från en fruktmarknad mellan köpare och säljare. De är överens om priset och ska bara avsluta affären och köparen säger följande:

Anh ơi, cho chúng tôi 1 thùng táo Đa Lạt!

Översätter man det ord för ord blir det ”Du, ge oss en låda äpplen från Da Lat”.

Det är bara så de säger, det är artigt. Men som du kan tänka dig så låter det inte så trevligt när Vietnameser översätter Vietnamesiska, ord för ord till Engelska eller Svenska.

Thank you, good bye – Yeah!

Ett annat bra exempel är hur de ofta svarar på artighetsfraser som ”Thank you”, ”Good bye” och liknande.

Svaret du oftast får är något som låter som ”yeah”.

Man hajar till och tänker vilken dryg en. Det personen egentligen säger är: Dạ, vilket är ett mycket artigt sätt att svara på.

Dạ använder man annars generellt som ”Ja” när man pratar med väsentligt äldre person än dig själv, t.ex. någon i din mamma/pappas ålder.

I Vietnamesiska har man 2 st olika ”D”, vanligt ”D” men det låter som ”DJ” och så har man ”Đ” som låter som vårt ”D”. Det är alltså därför det låter som att de säger ”yeah”.

Vietnameser socialt

Spenderar du lite mer tid än några dagar i Vietnam är det inte alls orimligt att du blir inbjuden till någon social tillställning eller liknande, Vietnameser är nämligen oerhört välkomnande. I min uppfattning är deras tankesätt alltid The more the merrier (ju fler desto bättre på Svenska). Väldigt trevligt, speciellt för någon ny i stan. Att helt ta med sitt Svenska tänk kan dock leda till pinsamma/jobbiga situationer, men genom att bara ha lite koll på hur det fungerar slipper du det.

Dricka öl i Vietnam – En överlevnadsguide

Vietnamesiska män dricker väldigt mycket, kvinnor dricker ofta inget alls. Ett populärt sätt att mäta manlighet i Vietnam är hur många öl en kan dricka och Vietnamesiska män kan dricka många. Att asiater inte skulle kunna dricka mycket alkohol verkar inte gälla alls här.

Dricker du bara på som du skulle göra på en Svensk fest kommer det bli svårt att gå hem på egna ben. Här ska jag försöka guida dig till att njuta av en Vietnamesisk tillställning utan att bli full som en kastrull.

Många Vietnameser har aldrig druckit öl med en västerlänning tidigare och kommer tycka det är spännande, var beredd på många skålar.

Innan jag fortsätter tänkte jag dela med mig av en kul upplevelse jag och min bror fick på den Vietnamesiska landsbygden.

Skolfesten

Jag, min flickvän och min bror skulle åka till en resort för att koppla av i mitten av en vecka. På vägen till resorten ligger hennes hemby där hennes familj bor och hon hade frågat dagen innan om vi kunde stanna till där och äta lunch, självklart kunde vi det.

Vi tänkte inte så mycket på det och åkte dit, lunchen skulle ske på en lågstadieskola där hennes pappa jobbar men den dagen var ledig. Vi kommer in på skolgården runt klockan 11 på förmiddagen och det är barn överallt, det har nog inte varit så många utlänningar på den här skolan och de är alla mycket nyfikna men samtidigt lite rädda och blyga. En rolig upplevelse som blir mer och mer sällsynt i Vietnam.

När klockan ringer in ser vi att dom har dukat upp ett ordentligt bord med massor av mat, vi sätter oss och till bordet kommer förutom min tjejs pappa, 2-3 till män i hans ålder. Vi får veta att det är bland annat rektorn av skolan samt kommunens/distriktets skolchef. Vi har riktigt trevligt, ingen kan engelska men det går att kommunicera ganska bra ändå. Efter en liten stund dyker en whiskyflaska upp på bordet, de börjar hälla upp i shotsglas åt alla, vi shottar tillsammans och tycker det är lustigt att göra det en onsdagsförmiddag på en lågstadieskola. Det tar inte lång tid innan en till shot hälls upp, en till, en till och sen en till. Sen tar flaskan slut, då dyker en flaska till samt massa öl upp. Shotsen och ölen flödar och vi tror inte det är sant. En stund senare får barnen rast igen och skolgården fylls av barn, där sitter vi och dricker sprit som aldrig förr på skolgården medans barnen springer runt och leker. Det känns såklart helt overkligt men vi tycker det är väldigt kul. Någon timme senare är festen slut och det är dags att åka vidare, vi ragglar oss till bilen som ska köra oss till resorten. Det blev inte så mycket avkopplande, tiden spenderades mest med hejdlös bakfylla, men det var det värt.

Is i ölen

En isbit stor som en halv falukorv kommer du se i varje glas när Vietnameser dricker öl, i början tycker man såklart att det är väldigt lustigt och att det förstör ölen. Efter ett tag vänjer man sig och ännu senare börjar man uppskatta det. Det finns även fördelar, b.la. att man får i sig mycket vatten när man dricker, isbiten bytts ut när den börjar bli liten. En större fördel kommer jag berätta om lite längre ner.

Fullt glas hela tiden

Öl öppnas på bordet och alla glas fylls på så fort det inte är fullt, antingen av folk runt bordet eller av personalen om man är på ett ölställe/restaurang. Man har alltså inte generellt en egen öl så det är ofta mycket svårt att veta hur många man har druckit.

Một, hai, ba, vô! – 1, 2, 3, skål!

När man sitter i ett sällskap och dricker öl så skålar man varje gång man ska dricka. Oftast skålar hela bordet tillsammans och säger(skriker) frasen: Một, hai, ba, vô vilket betyder ungefär 1,2,3, skål och uttalas som: Mått, haj, ba, yo.

Một trăm phần trăm – 100% – Töm glaset

Ofta knackar de med fingret under glaset och säger một trăm phần trăm som betyder 100% och innebär att man ska dricka det man har kvar i glaset. Det är mycket svårt att komma undan och det sätts stor press.

Năm mươi – 50%

Man har även 50%-skålar, då är det som du kan gissa halva glaset som ska drickas upp. Då säger man Năm mươi som betyder 50.

Utöver att man skålar tillsammans hela bordet kan man även skåla med en specifik person eller några personer. Jag vet inte exakt hur det fungerar och jag inleder aldrig en sån skål, det känns för mig som att risken är stor att de man inte skålar med känner sig utanför.

Mat går alltid tillsammans med öl

Vietnameser dricker aldrig öl utan att äta. De ställer mat i mitten, ofta ganska många olika rätter, antingen som de har lagat själva eller köpt från restaurang. Ett sätt de gör för att visa att du är omtyckt och välkommen i sällskapet är att de lägger upp mat på din tallrik, alltså inte bara personen vars hem man är i eller den som har lagat den. Ofta den personen som sitter bredvid. Det är riktigt trevligt, men i början tyckte jag det ofta var ganska jobbigt eftersom de äter så annorlunda saker gentemot Sverige. Nu har jag lärt mig att är det något man verkligen inte vill äta så går det att artigt tacka nej, och det verkar inte uppfattas som otacksamt/oförskämt.

Några gånger har jag också varit med om att de bara ställt lite plockmat i mitten som mest verkar vara där för syns skull.

Så hur överlever man?

Det är 2 saker som är rätt så avgörande: att inte dricka utanför skålarna samt alltid ha en stor isbit i glaset eftersom det då inte får plats så mycket öl i glaset när en 100%-skål kommer (de kommer ofta).

Det tog såklart ett tag för mig att lära mig detta. I början drack jag utan is och utöver alla skålar så satt jag även och smutta på min öl i mitt vanliga, ganska höga tempo. När 100%-skålarna kom satt jag där med en hel öl i glaset utan möjlighet att komma undan, förutom möjligen att gå därifrån.

När jag var på ett bröllop på landsbygden kom även män från andra bord, en i taget och ville skåla 100% med mig. Inte lätt att hålla sig på benen alltså, men så länge du har en stor isbit i glaset och inte smuttar för mycket själv så kommer du klara dig bra.

De sitter inte heller vid bordet om de inte vill dricka mer, så när de känner att nu har jag druckit tillräckligt då går de från bordet/hem.

Det är för övrigt betydligt lättare att dricka i sitt eget tempo eller så mycket man har lust om man är i ett sällskap med personer i sina egen ålder eller yngre då det inte sätter lika mycket press på en. När man sitter med äldre män får man acceptera att dricka i deras tempo eller så får man helt enkelt lämna bordet. Det låter hårt, och det är det, men är det fest så är det fest.

Notering ang. deras ölkultur

Vi kommer hit med välfyllda plånböcker och livet är enkelt, på riktigt, du kan äta dig proppmätt en hel dag på restaurang för några tior. Så är inte fallet för majoriteten av befolkningen här, de får jobba hårt 6 dagar i veckan för mindre än en tiondel av en Svensk medellön. Så när det är ledigt och fest, då är det fest. Vill du vara med på festen så får du vara det på festdeltagarnas villkor.

Nu blev det kanske väl allvarligt under en rubrik som handlar om att dricka öl, men det är lätt att bli irriterad, frustrerad och arg över deras, i våra ögon, ganska jobbiga sätt att dricka öl. Jag är utan tvekan själv skyldig till det, jag har många gånger svurit för mig själv över ”Varför kan jag inte bara få dricka i mitt eget tempo och äta vad jag vill?”. Då får man stanna upp och tänka till. Det går inte att sätta sig in i hur en uppväxt i Vietnam under 70-80-90 talen sett ut i jämförelse med Sverige och hur det har påverkat kulturen och mentaliteten här.

På bröllop

Jag har haft turen att bli inbjuden till några bröllop, det är en riktigt rolig upplevelse.

Som gäst behöver man inte tänka på någonting, bara äta dricka och ha trevligt. Men det kan vara skönt att ha ett litet hum om hur det går till.

Bröllopspresent

Som bröllopspresent är det bara en sak som gäller, ett rött kuvert med pengar i med ens namn på. Standard är att ge 500k dong(ca 200kr) per person man kommer, alltså om man kommer som ett par så lägger man in 1 miljon och skriver bådas namn.

Det verkar gå till på lite olika sätt på olika bröllop, men på de jag har varit så har de haft en stor inklädd låda vid ingången där man lägger sitt kuvert när man kommer. Det är generellt fler gäster på ett Vietnamesiskt bröllop än ett Svenskt då man är ganska liberal med inbjudningarna, så det blir mycket pengar till brudparet.

En lustig tradition är att man är förväntad att ge ett pengakuvert även fast man inte kommer på bröllopet. Jag gissar att det bara gäller de som står brudparet nära och är inget jag gör, ibland är det skönt att kunna gömma sig bakom att man är en foreigner.

Bröllopsceremonin

Jag har bara varit på bröllop som inte är kopplad till någon direkt religion och då sker ceremonin framför vad man skulle kunna kalla ett minialtare, som de flesta Vietnamesiska hem verkar ha. Där har de bilder på deras bortgångna släktingar, framförallt deras förfäder. De har även rökelsepinnar, frukter och  annat tillägnad de bortgångna.

På bröllopsceremonin är generellt bara de närmsta släktingarna och den håller inte på så länge. Innan bröllopsceremonin utför de några till traditioner som att utbyta presenter och liknande, men det är inget gästerna ser för det sker inte på samma ställe som bröllopsfesten.

Bröllopsfesten

Vietnamesisk bröllopsfest

Som vanlig gäst är det här du kommer in, du blir bjuden på bröllopsfesten.

Man sitter runt ett bord och äter och dricker. Det brukar vara 5-7 rätter som tas in och plockas bort i ordning, oftast av ett cateringföretag. På de bröllop jag har varit har fokuset varit stort på fisk och skaldjur. Bröllopsparet går runt till alla bord och skålar tillsammans och tar bilder. De brukar även finns en scen där folk håller tal samt sjunger.

Det främsta skillnaderna mot en Svensk bröllopsfest är att de generellt börjar tidigt, runt lunch verkar vanligt samt att de bara håller på under tiden man äter, alltså runt 2 timmar. Sen åker de flesta hem

Första gången jag var på bröllop visste jag inte det, tempot på ölen var oerhört högt och jag förstod inte hur jag skulle klara att dricka i det tempot en hel dag, men vips så var det slut och alla gick hem.

I restaurangen/ caféet

Restauranger och caféer fungerar på vissa sätt ganska olikt mot Sverige, som allt annat egentligen, men i detta fall tycker jag att det nästan bara är positivt. I Vietnam är du som kund alltid uppskattad för att du kommer till just deras verksamhet, något jag definitivt inte alltid upplever i Sverige. Visst kan de uppfattas som ointresserade/obrydda ibland men attityden man kan få i Sverige, lite överdrivet beskrivet som ”du ska vara glad att du får komma till min bar/restaurang/nattklubb/cafe” osv har jag aldrig upplevt i Vietnam.

Mattermer

På rätt många ställen finns ingen engelsk meny, då kan det vara skönt att veta några ord och termer:

Bò = Nötkött

Heo = griskött

Gà = Kyckling

Cá = Fisk

Cơm = ris, men betyder även maträtt

Phở bò/gà = Mycket populär nudelsoppa med antingen nötkött eller kyckling

bánh mì = Baguette med fyllning, olika beroende vart du köper. Bánh mì ốp la är baguette med stekt ägg och finns nästan alltid.

Att få uppmärksamhet från personalen

Du behöver inte vara blyg att visa att du vill ha hjälp, det är inte oförskämt.

Vietnameserna ropar ofta rakt ut, inte ens riktat till en specifik person ”Em ơi”, vilket är ungefär som ”du” till någon som är yngre än dig, men det är alltså inte otrevligt, åtminstone inte när Vietnameser gör det. Jag klarar dock inte att ropa till någon på det viset, kanske lika bra, jag vet inte. Men däremot vinkar jag tydligt och det är definitivt inte oförskämt. Är du för försiktig kan det vara riktigt svårt att få dit en servitris.

Iste – Trà đá

En mycket trevlig tradition de har på caféer och restaurang är att servera gästerna en sorts Iste gratis. I början tyckte jag och min bror att det smakade aska, vi tyckte även det var jobbigt för vi kände oss tvungna att dricka upp isteet.

Båda de problemen har försvunnit, teet har vuxit på oss båda och numera gillar vi det. Det fyller även en annan funktion, man behöver inte köpa dryck till maten, något som annars kostar rätt så mycket i förhållande till själva maträtten. Det låter nog rätt så larvigt med tanke på hur billig maten är i Vietnam, men man äter ganska många gånger på en månad så det blir ett antal hundralappar i månaden.

KÖER

Köer, det är något som kan göra en galen i Vietnam, eller kanske skulle man säga frånvaron av köer. Jag har inte riktigt förstått grejen med köer här, de verkar se på köer på ett helt annat sätt. Såhär uppfattar jag att de ser på det: ”Där är en lucka, där kan jag ställa mig”, alltså luckan som uppstår av att någon inte direkt tar sig framåt när kön blir kortare. Men samtidigt så vet de med sig att de drar en rövare.

I början stod jag bara och knöt näven i fickan när folk trängde sig, men nu säger jag till, med ett leende och får oftast tillbaka ett leende samt att personen kommunicerar ”Oj då, det var visst inte dit jag tänkte gå” eller liknande. Inget aggressivt eller så, bara, de drog en rövare och jag uppmärksammade det.

Det hände senast på flygplatsen i Saigon vid köerna till immigration, fyra damer traskar in och ställer sig i mitten av kön ca 4 sällskap före mig och min bror. Ingen annan säger någonting så vi gör det, damerna beter sig som att ”jaha oj, var det inte här kön började?” och så ställde det sig sist. Mycket märkligt är det.

En gång frågade jag även min Vietnamesiska-lärarinna varför alla tränger sig hela tiden och om det var allmänt OK att tränga sig, hon förstod inte alls vad jag pratade om och sa att ingen tränger sig, förutom kanske galna människor.

Dock bör du inte försöka dig på att tränga dig, det har jag gjort och det blev ett väldans liv. Tydligen hade jag även tur som inte fick spö, enligt samma Vietnamesiska-lärarinna som ovan.

Trafiken

Trafiken i Vietnam

Allmänt om trafiken – Djungelns lag

Det första du måste veta om trafiken i Vietnam är att det är djungelns lag som gäller, d.v.s. störst går först. Det är otäckt, för bussarna dånar på som stridsvagnar och väntar inte på dig, du får se till att hålla dig undan. Samma med lastbilar och vanliga bilar. De förbättrar och bygger nya vägar i högt tempo och på många ställen finns det nu separata vägbanor för moppar och bilar/bussar, med någonting som skiljer dem åt så som refuger eller stora rabatter med träd och buskar.

På landsvägarna kör dock alla på samma väg, med moppe kör man i vägrenen.

Det kör även om väldigt aggressivt, stora bussar lägger sig helt i mötande fil och kör om.

Kör försiktigt och ha koll i bakspegeln!

Tutan

Man använder tutan på ett helt annat sätt här, den används mer som ”här är jag”. Många tutar när de ska köra om så man vet om det och inte hastigt svänger. Ofta kör de om väldigt nära.

Även bussar, bilar och lastbilar använder tutan på det sättet. Nästan dagligen blir man skräckslagen när man puttrar fram i sina egna tankar och en buss kommer i full fart bakifrån och tutar med vad som låter som en båttuta 2 meter bakom en.

Körkort i Vietnam

Även fast man måste ha körkort för att köra moppe i Vietnam så är det många som inte har det, och det betyder inte särskilt mycket att ha det heller eftersom det är enkelt att ta. Det betyder att folk generellt inte är så bra på att köra, de tar stora risker och planerar inte sin körning speciellt väl.

Folk kör även både moppar och bilar när de har druckit, så på kvällarna, speciellt på helgerna gäller det att vara försiktig.

Korsa vägen gåendes

Det går inte en dag i Saigon utan att man ser folk som inte lyckas korsa vägen, och det är inte så konstigt. Det är trafik överallt och ingen stannar. Att det finns övergångsställen gör ingen skillnad, ingen bryr sig om dom. Så hur gör man för att korsa vägen?

Man visar med sina rörelser långsamt och tydligt att ”här tänker jag korsa vägen”, du börjar alltså långsamt ta dig ut i vägen. Sedan försöker man hålla så konstant tempo som möjligt. Självklart finns det idioter så man kan inte bara gå utan att kolla, men generellt så kommer alla anpassa sig efter dig och du kan korsa vägen. Vips så är du på andra sidan vägen, lite förvånad att det fungerade så bra.

En kul anekdot från trafiken utspelade sig nyligen:

Jag stod och väntade på en kompis precis vid ett övergångsställe, efter en stund ställer sig ett par som jag gissade var från Japan bakom mig, tänkte inte på det först men dom stod liksom kvar där. Efter en stund förstod jag att dom trodde jag skulle korsa vägen och dom ville följa efter mig. Jag stod där någon minut till men dom bara stod där och väntade, de trodde såklart att jag väntade på ett läge att korsa vägen, sedan kom det ett till litet sällskap som också ställde sig och väntade. Situationen blev märklig då de stod och väntade att jag skulle korsa vägen. Tänkte att dom kommer ju stå här hela dagen, så jag började helt enkelt korsa vägen och båda sällskapen följde direkt efter. Dom blev nog lite förvånad när dom såg att jag gick tillbaka till andra sidan av vägen igen.

Liknande har f.ö hänt ett flertal gånger.

Köra moppe

När du är ny avråder jag dig från att köra moppe i de större städerna framförallt Ho Chi Minh City och Hanoi, men skulle du ändå göra det så ser det mycket värre ut än vad det är. Trafiken går inte särskilt fort och om du bara håller ditt spår och inte gör hastiga saker så kommer det gå bra. Det är dock mycket lättare sagt än gjort, när man hamnar i sån trafik första gången pumpar adrenalinet och det är moppar, bilar och bussar överallt. Inte nog med det så tutar de som sagt hela tiden också.

Men det är i alla fall en situation som är lätt att undvika, kör bara om du är i mindre städer. Däremot finns det en sak du MÅSTE veta om du ska ge dig ut i trafiken i Vietnam:

Ligg inte längst till höger i moppefilen!

När man är ny i trafiken vill man inte gärna lägga sig i omkörningsfilen, helst ligger man allra längst till höger så man kan köra i sitt eget tempo eller hur?

Det är en mycket dum idé på vägarna i Vietnam. Det är nämligen så att alla som kommer från sidovägar inte stannar och väntar på att det blir fritt som vi gör i Sverige, de varken stannar eller tittar till vänster utan bara kör ut. Det funkar (typ) eftersom alla vet om det, men blir mycket farligt när man kommer hit som turist. Speciellt farligt är det på landsvägarna då hastigheterna är ganska höga, det är samma sak där, de bara kör ut. Var med om några riktigt otäcka situationer innan jag förstod det här, som tur var krockade jag aldrig, men nära var det, mer än en gång.

Ligg inte längst till vänster i moppefilen heller

Längst till vänster i filen kan man jämföra med omkörningsfilen i Sverige, där bör du alltså inte heller ligga. Vissa moppar kör riktigt fort och ligger du till vänster kommer de köra om dig med några centimeters marginal.

Mötande bilar, bussar och lastbilar använder dessutom gärna fel sida av vägen för att köra om.

Så vart ska du ligga?

Ligg i mitten av moppefilen(vägrenen), håll koll i backspeglarna och gör inga hastiga svängar eller liknande.

Försäkring

Du måste som sagt ha körkort för att köra i moppe i Vietnam men det är det inte många som bryr sig om, på samma sätt som i resten av Asien. Men det du bör veta är att du antagligen inte är försäkrad när du kör, så händer det något så kommer du få stå för kostnaderna själv. Har du riktigt otur skickar de dig med ambulansflyg till Bangkok, den notan vill du inte få.

Rödlysen

När du står vid rödlysen kommer du se att alla som ska svänga höger kommer göra det även när det är rött, det är lite av en oskriven regel att man får göra det. Men polisen håller antagligen inte med, så om du ser en polis bör du inte svänga höger när det är rött.

Nyligen stod jag nämligen bredvid en polismotorcykel som skulle svänga höger, han väntade på att det skulle bli grönt(jag också ;)).

I rondellen

Till skillnad från Sverige så har inte de inne i rondellen företräde utan alla kör hela tiden, i början känns det som kaos men ganska snabbt får man kläm på det och det fungerar förvånansvärt bra. Man blir liksom som en flod som rinner genom rondeller och tar de luckor som dyker upp.

Vietnam Visa / Visum

Om du bara ska hit 15 dagar eller mindre är det inget du behöver tänka på, som Svensk får man nämligen 15 dagar bara genom att visa passet. Egentligen måste man ha utresebiljett också, men jag har provat utan och det var inga problem, sa bara att jag skulle ta en buss till Kambodja.

Vill du vara här en längre tid måste du däremot söka visum. Det kan du antingen göra på Vietnamesiska ambassaden, jag själv har aldrig provat det men har kompisar som har gått den vägen. Antagligen är det dyrare, men ganska skönt att få det löst på det sättet.

Det andra sättet, som jag använder är lite mer konstigt. Man använder sig en visa-tjänst online och det går i några steg men är ganska enkelt. Av visa-tjänsten får man de dokument man behöver, sen ska man även ta med sig passfoton och Amerikanska dollar, olika beroende på vilket visa man har ansökt om. Men runt $50. När du kommer till flygplatsen så går du till Immigration och lämnar in dokumenten samt pengar, sedan väntar du på att de ropar ut ditt namn. Lyssna noga för uttalet låter inte direkt som Svenska 😉

Jag har använt en del olika tjänster som jag hittat via google. Vill inte rekommendera någon då jag inte kommer ihåg vilka jag har använt, men har aldrig haft några problem, så är bara att ta en som ser bra ut.

Visa-tjänsten ger dig även tydliga instruktioner för hur du ska göra med allting. Det känns som att det inte är någon organisation alls, men det fungerar utmärkt, det fungerar bara på ett annat sätt än hur motsvarande saker fungerar i Sverige.

Kan inte heller berätta några priser eller liknande då reglerna ändrar sig ganska ofta.

Bankomat – Betala inte massor i onödan

En annan sak man lätt åker dit på och betalar massa i onödan är att bara ta en slumpmässig bankomat för att ta ut pengar. Problemet med det är att uttagsgränsen oftast är mycket låg, 2 eller 3 miljoner dong vilket är ca 800-1200kr, (turist)bankomaten tar ut en avgift samt de flesta Svenska banker tar även de ut avgifter vid utlandsuttag.

T.ex. för mig som har handelsbanken så tar de ut 40kr per uttag + 1.65% valutaväxlingsavgift. Om jag då använder en bankomat med uttagsgräns på 2 miljoner så kommer jag få betala bankomatens avgift + min banks avgifter vilket blir ca 50000+100000 = 150k dong + 1.65% i avgifter. Alltså ca 7.5%+1.65% = 9.15%! Det drar snabbt iväg och blir mycket pengar.

Med rätt bankomat blir det stor skillnad. De har oftast ingen uttagsavgift från bankomatens sida och uttagsgränsen är 8 miljoner, har även hört att folk fått ut mer än så, men det har aldrig jag lyckats med. Så då betalar man bara uttagsavgiften + valutaväxlingsavgiften, vilket inte är så bara men åtminstone mindre, i mitt fall 40kr + 1.65%, alltså ca 1.25 + 1.65 = 2.9 %.

Är man ännu smartare och fixar en bank som inte tar ut någon avgift vid utlandsuttag samt ingen eller låg valutaväxlingsavgift.

Är man smartast så fixar man en Vietnamesisk bank och för över pengar dit från sitt Svenska konto. Men det är såklart bara om man tänkt stanna flera månader eller längre.

Så vilka bankomater ska man använda?

De bankomater jag hittat hittills som har uttagsgräns på minst 8 miljoner är:

  • VPBank
  • Citibank
  • Commonwealth bank
  • ANZ(ibland)
  • HSBC(ibland)

I Ho Chi Minh City finns en Citibank på flygplatsen.

Det kan ibland vara svårt att hitta en bankomat med vettiga uttagsgränser, då är ett alternativ att ta ut pengar från ett bankkontor, de brukar ta en avgift på 3%, så klart bättre än turist-bankomaterna och det är rätt smidigt för där kan du ta ut många miljoner.

BRA TERMER

När man kommer till ett nytt land är det alltid kul att kunna lite enkla ord och fraser. Det är särskilt uppskattat i Vietnam, så här kommer några användbara samt hur de uttalas. Tänkte först skriva många fler, men insåg att det Vietnamesiska språket är mycket svårt för oss, så bättre att fokusera på några få och lära sig dem bra.

Hej = Xin chào (sinn tjao)

Tack = Cảm ơn (Kamm ön)

Förlåt/ursäkta = Xin lỗi (Sinn loj)

Hej då = Tạm biệt (Tamm biet)

Nej tack = Không cám ơn (Komm kamm ön)

Avslutningsvis

Hoppas du finner den här guiden användbar och eller intressant. Jag kommer försöka uppdatera den kontinuerligt i takt med att jag upplever och lär mig mer saker. Är det något du undrar över så tveka inte att slänga iväg en kommentar här nedan.

Ha en underbar vistelse i Vietnam!

Sen vill jag även passa på att tipsa om 2 speciella typer av rakning, som den här sidan egentligen handlar om, nämligen om rakning med rakkniv och säkerhetshyvel. Det är de traditionella sätten att raka sig på, så som man rakade sig innan Gillette och liknande kom till. Här på framsidan hittar du massor av information om det.